a

Friday, January 22, 2010

Ujian Kod Mose Dan Ujian RAE

Salam Raka-rakan....

Kepada rakan-rakan yang ingin 9W yang ingin mengambil 9M boleh lah berdaftar sekarang Dan memulakan latihan ketul-ketuk(kod Mose)..

Kepada rakan-rakan SWAL boleh lah mula membuat ujian-ujian RAE dan belajar dengan lebih gigih lagi....semoga mendapat 9W

PEMBERITAHUAN DARI: MCMC (KLIK SINI)

Tetapi jangan lupa mendaftarlah sekarang waktu terhad....

Selamat Mendaftar

De 9W2SNA

Sunday, December 20, 2009

Selamat Berjaya



Assalammulakum..
Semua alhamdulillah rakan-rakan V17 bersama rakan-rakan V47 telah selamat mengadakan kelas RAE pada 12.12.2009, Terima Kash kepada 9W2SMF dan 9M2PRO kerana sud menjad tenaga pengajar pada hari tersebut terima kasih juga kepada 9M2RS kerana sudi meluangkan masa walaupun di beritahu beliau kurang sihat tidak ketinggalan juga kepada semua tenaga kerja rakan-rakan V17 dan V47 kerana meluangkan masa dan tenaga pada hari tersebut dan juga kepada rakan-rakan radio amatur yang sudi hadir bagi memberi semagat kepada rakan-rakan yang yang hadir dan tenaga kerja.....jumlah kehadiran kebih kurang 43 orang kesumuanya...saya mewakili rakan-rakan tenaga kerja menusun sepuluh jari sekiranya ada kekurangan pada hari tersebut dan kami mendoakan agar semua rakan-rakan yang akan mengambil RAE 2/2009 berjaya..amin..








Cikgu 9W2SNF









Cikgu 9M2PRO tungu giliran



Penasihat 9M2RS sedang memberi kata-kata semangat

Salam dari
De 9W2SNA
"Aktif Diudara Aktif Diudara de V17"

Wednesday, November 25, 2009

RAE 2/2009 Preparation Class

For those who need an additional revision for RAE 2/2009.

Wilayah V17 & ADARC V47 will be conducting a preparation class for RAE for session 2/2009.

Please find the details are as follows:

Date : 12 DECEMBER 2009 @ SATURDAY
Time : 8am to 6pm
Venue: Dewan Pusat Kokurikulum Kuala Lumpur ( Taman Tasik Titiwangsa) behind Istana Budaya.
Fees : RM50 (inclusive meals, notes and RAE's sample questions)

Please visit Wilayah V17 Blog for full informasion

Please take note!
Registrations close on 5th December or upon reaching 50 registered participants, whichever comes first with full payment.

Contact Person : 9W2POK (013-3842924)
Email : WilayahV17@gmail.com

Link to another post: http://adarc47.blogspot.com/2009/11/kelas-rae-22009.html

Seminar RAE 2-2009 anjuran MCMC

Kepada semua SWL

Kepada semua SWL yang ingin mengambil peperiksaan pada 16/12/2009, anda digalakkan hadir ke Seminar Persediaan RAE yang dianjurkan oleh pihak MCMC bagi mendapatkan tip-tip menjawab peperiksaan dan maklumat terkini berhubung MCMC.

Anda boleh mendaftar terus ke pejabat MCMC Selangor di Shah Alam atau dengan menghantar fax atau email seperti di bawah.

Pada waktu ini masih banyak kekosongan dan tempat adalah terhad. Penyertaan percuma. Sila minta hantar Nama, No Kad Pengenalan dan no talipon untuk pendaftaran kepada

Fax : 03-5518 7710
Email : hasniza@cmc.gov.my

Butir-Butir Seminar adalah seperti berikut :-

Tarikh : 10hb. Disember 2009 (Khamis)
Masa : 2.00 petang hingga 5.00 petang
Tempat : Paradise Valley Golf Resort
Persiaran Seremban Tiga 2, Seremban 3
Sekian. Terima kasih

Dari Man Belon @ 9w2rnj

Seminar RAE 2-2009 anjuran MCMC

Kepada semua SWL

Kepada semua SWL yang ingin mengambil peperiksaan pada 16/12/2009, anda digalakkan hadir ke Seminar Persediaan RAE yang dianjurkan oleh pihak MCMC bagi mendapatkan tip-tip menjawab peperiksaan dan maklumat terkini berhubung MCMC.

Anda boleh mendaftar terus ke pejabat MCMC Selangor di Shah Alam atau dengan menghantar fax atau email seperti di bawah.

Pada waktu ini masih banyak kekosongan dan tempat adalah terhad. Penyertaan percuma. Sila minta hantar Nama, No Kad Pengenalan dan no talipon untuk pendaftaran kepada

Fax : 03-5518 7710
Email : hasniza@cmc.gov.my

Butir-Butir Seminar adalah seperti berikut :-

Tarikh : 10hb. Disember 2009 (Khamis)
Masa : 2.00 petang hingga 5.00 petang
Tempat : Paradise Valley Golf Resort
Persiaran Seremban Tiga 2, Seremban 3
Sekian. Terima kasih

Dari Man Belon @ 9w2rnj

Wednesday, August 19, 2009

Suksesnya Majlis Bersama 9M - 18 Ogos 2009

PETIKAN DARI MAIL WILAYAH V17

Salam

Mlm td dgn jayanya kita telah berjaya mengumpulkan rakan2 radio tak kira kelab terutamanya +-70 org rakan2 yang baru lulus utk mendapatkan pandangan dan nasihat serta tandatangan 9M untuk memancar di jaluran Amatur. Majlis ini telah berlangsung di Restoran TomYam Azizatul Hasanatul, Tmn Ukay Perdana. Dengan rakan2 yang bersilih-ganti hadir dan memberikan Salam Contact Perdana 2009, alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar.

Ucapan terima kasih ditujukan kepada semua 9M yang hadir dan meluangkan masa utk majlis ini :-

9M2RS
9M2RZL
9M2ADI
9M2ALL
9M2SQL

Sekalung tahniah buat mereka yang terlibat secara langsung dan tidak langsung (SMF, SNA, POK, CIA, WF, WPG, TBC, NTT, UWR , rakan2 dr SCS, VIVA, MARES dan ramai lg), terutamanya kpd perancang majlis iaitu PRO dlm menjayakan majlis ini. Juga terima kasih diucapkan kepada PRO bersama SCS kerana sekali lagi berbesar hati menggunakan dana Pendidikan SCS mrk utk kebajikan Majlis Bersama 9M ini.

InsyaAllah, bak kata SMF dgn amal jariah dan bukannya amal jahilliah, kita mampu mengorak langkah yang lebih jauh selari dgn peredaran masa.

73

Majlis Bersama 9M

Alhamdulillah semua perancangan telah di permudahkan olehnya..semalam kami rakan-rakan di wilayah V17 telah mengadakan satu majlis untuk rakan-rakan yang baru lulus RAE yang lalu yang ingin mendapatkan tandatangan 9M. seramai lebih kurang 80 orang yang hadir semalam. Ucapan terima kasih juga diucapkan kepada rakan-rakan radio yang lain kerana sudi datang memberikan sokongan bagi menjayakan majlis seperti ini. Terima kasih kepada 9M2RS, 9M2RZL, 9M2ALL, 9M2ADI, 9M2SQL. yang sudi hadir membantu memudahkan rakan-rakan mendapatkan tandatangan 9M dan mudah-mudahan tandatangan itu akan lebih memberi makna sekiranya rakan-rakan kita yang baru lulus ini dapat memberikan sumbangan besar terhadap pembangunan hobi ini. disini ada sedikit Gambar untuk tatapan....



















kepada yang berjaya selamat berkeudara yang gagal jangan putus asa cuba lagi RAE yang akan datang...

73
9w2sna

member of wilayah v17

Monday, August 17, 2009

MALAM BERSAMA 9M

Salam

Seperti tahun lepas, Wilayah V17 akan mengadakan Majlis Bersama 9M untuk rakan2 baru kita yang telah lulus dalam exam RAE dan ianya akan berlangsung di :-

Tarikh/ Hari : 18 August 2009/ Selasa
Jam : 09.00 malam
Lokasi : Restoran Tom Yam Azizahnatul
Jalan Ukay Perdana 4
Standby Freq : V17 - 145.2125

Kita telah memanggil beberapa org 9M dan Pesuruhjaya Sumpah utk majlis besok.

Utk rakan2 baru, segala penyediaan borang-borang yang berkaitan adalah diatas inisiatif anda sendiri... War-warkan pd rakan2 yang lain.

Datang lah beramai-ramai untk memeriahkan lagi majlis ini..


Wslm

Monday, July 27, 2009

EVEN MPAJ

Ucapan tahniah diucapkan kepada rakan-rakan dari lokalan V17 dan V47 yang telah berjaya melaksanakan pameran berkenaan Radio Amatur di Karnival MPAJ pada 19.07.09. bertempat di dataran MPAJ.

Terima kasih diucapan kepada pihak penganjur kerana sudi memberi ruang kepada kali untuk membuat pamiran di samping memberitahu kepada orang ramai "APA ITU RADIO AMATUER" dan kegunaannya.

Saya mewakili rakan-rakan V17 mengucapkan jutaan terima kasih kepada rakan- rakan dari V47 diatas sokongan dan kerjasama yang tidak berbelah bagi semasa even ini dijalankan.

ung ini. Tidak lupa juga kepada rakan-rakan dari V47 yang selama ini memberi pendapat, sokongan moral dan kerjasama yang tidak berbelah bagi.

Kepada APRS team, thanks a lot kerana sudi hadir dan membuat demotrasi serta penerangan berkenaan dengan APRS. Jutaan terima kasih juga kepada 9M2RS, 9M2CJ, 9M2RZL & 9M2ADI yang banyak membantu dan menyokong untuk menjayakan program ini.

Terima kasih jugak kepada semua rakan-rakan radio yang sudi hadir dan sudi menghulurkan bantuan yang secara langsung atau tidak lansung semasa program ini dijalankan.

Segala kekurangan dan kesilapan dari pihak kami harap dimaafkan.

Sedikit tatapan rakan-rakan...




Link..Sini

ARDF MELAKA 2009

Dear hunters,

It is now official that the Malacca Fox Hunt will be held on August 9th Morning, 2009.

Venue: Hutan Rekreasi Ayer Keroh, Malacca
Time: 8:00 am ( Meet at Mc Donalds, Ayer Keroh … Opposite the Melaka Zoo )

For more information, click on this link.

Monday, June 15, 2009

Petikan Berita Harian 15.06.2009

KUANTAN: Perkhidmatan radio amatur kini menjadi perkhidmatan telekomunikasi alternatif bagi menghubungkan masyarakat dengan maklumat terkini jika berlaku kejadian kecemasan seperti banjir dan kemalangan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian dan Warisan, Pembangunan Keluarga dan Hal Ehwal negeri, Datuk Shafik Fauzan Shariff, berkata walaupun ada talian selular, namun liputannya yang tidak menyeluruh terutama di kawasan terpencil kadang kala menyukarkan pihak penyelamat menyalurkan bantuan.

Beliau berkata, permohonan mendapatkan lesen radio amatur yang meningkat menunjukkan masyarakat mulai sedar kepentingan radio itu dalam kehidupan seharian.

"Ketika tsunami pada 2005, pengendali stesen radio amatur memberikan bantuan dengan menyediakan jaringan komunikasi radio kerana sistem komunikasi yang biasa digunakan terputus.

"Justeru, kita dapat melihat kepentingan perkhidmatan ini sebagai talian komunikasi alternatif bagi menghadapi sebarang kemungkinan ketika bencana di sesuatu kawasan.

"Namun, pada masa sama semua pihak termasuk mereka yang memiliki lesen ini diingatkan tidak menyalahgunakan perkhidmatan berkenaan," katanya pada perasmian penutupan Seminar Radio Amatur Peringkat Negeri Pahang yang dianjurkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) wilayah Timur, di sini.

Seminar adalah salah satu usaha SKMM memberi pendedahan kepada orang ramai mengenai penggunaan radio amatur secara sah dan pemilik lesen radio amatur diminta mematuhi peraturan dan etika perundangan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Persatuan Radio Amatur Pahang (Peramah) turut mengambil inisiatif membangunkan pancar ulang di lokasi tertentu seperti Bukit Pelindung, di sini dan Bukit Ibam, di Muadzam Shah bagi menggalakkan aktiviti komunikasi melalui radio amatur.

Tuesday, April 07, 2009

TANIAH UNTUK PEMENAG ARDF OPEN V17

Assalamualikum dan salam sejahtera.

Tahniah kepada semua pemenang Kejohanan ARDF 2009 anjuran Wilayah V17
dan Pusat Ko KL.

Terima kasih kerana sudi menyertai pertandingan ini dan diharap segala
pengalaman yang dikecapi sewaktu pertandingan dapat memberikan manfaat
dan faedah berguna kepada anda semua.

Saya mewakili pihak penganjur memohon ribuan maaf sekiranya terdapat
sebarang kecacatan sepanjang pertandingan ini diadakan dan berharap kami
dapat memberikan kepuasan kepada semua yang bertanding. Kami percaya
segala kejayaan tidak akan datang sekiranya tiada usaha dicurahkan. Oleh
itu, wajarlah kemenangan itu berpihak kepada anda semua.

Selaku penganjur pertandingan, kami berusaha sedaya upaya menyediakan
pertandingan yang terbaik dan keputusan yang adil kepada semua peserta.
Oleh itu, kami amat berbesar hati sekiranya tuan-tuan dapat berkongsi
dengan kami pengalaman yang didapati sepanjang kejohanan ini
berlangsung. Kami hanya menyediakan pertandingan dan sudah tentu
pengalaman bertanding ada ditangan anda semua.

Semoga setiap kejayaan tersebut tidak berhenti disitu, mudah-mudahan
anda semua akan berusaha ke peringkat lebih tinggi kelak.

Untuk Info lanjut bolehlah lawat:wilayah V17

73

Monday, March 30, 2009

ARDF Championship

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ramai yang terlupa akan ada ARDF Championship. Maka perlu refresh balik memori kawan-kawan kita semua.

Mulai hari ini marilah kita sama-sama membuat promosi menggalakkan ham radio seluruh malaysia dan lembah klang hadir pada ARDF Championship
5/4/09 ini.

Tolong war-warkan acara ini berlangsung bersama-sama:-
1) Eyeball QSO - bertemu dengan ham radio dan chit chat secara langsung. bertukar qsl card atau cenderahati.
2) Flea Market - Jualan peralatan ham radio. Terdapat 3 kedai utama yang menjual barangan radio berjenama ICOM, Yaesu, Kenwood, Diamond, Comet, MFJ etc. Juga Satu gerai menjual T-Shirt Radio amatur.
3) HF Stesen - Stesen untuk ham radio yang ingin ber'QSO' di HF dengan menggunakan Callsign Kelab/A License disediakan. Antena Yagi HF 3.5Mhz-28Mhz.
4) Pameran ham radio. Pameran peralatan ham radio* (akan dipanjangkan pada beberapa ham radio yang mempunyai koleksi radio/peralatan homebrew yang boleh dipamerkan. Juga salinan Award-award QSO dipamerkan.

Diharap bantuan rakan-rakan ham radio agar dapat di maklumkan pada semua newsgroup/mailing list/forum/melalui freq/suara kepada komuniti Pradas, Astra, Astra tengah, PBSM, Mares, Marts, Marts Tengah, V99, V66, V68, V17, V70,semua komuniti V, Republik of Gombak, AKRB, Segamathamclub, PKK, Pengakap, 4X4 Group, Kenari/Waja/Proton/Myvi/Viva radio group, Jasra, Paras, Nesrec,Myardf Penang, ARECTMJ, Uniarm, Procc, Pemancar, SP Ham Radio, AST Ham radio, serta semua komuniti radio yang berkait rapat dengan hobi radio.

Diharap dengan bantuan rakan-rakan menghebah dan menjemput rakan-rakan hadir ini dapat membantu memeriahkan majlis ARDF nanti dan seterusnya membantu mengisi aktiviti sampingan pertandingan seakan Mini Hamfest ;)

Selamat menghebahkan :)
De Admin

Friday, February 06, 2009

Sesi Eyeball bersama 9M2

Dengan segala hormat menjemput rakan-rakan radio amatur tidak kira kelab yang berkelapangan untuk hadir:

Program: Sesi Eyeball QSO bersama 9M2
Tarikh : 6 Feb 2009
Waktu : 8pm - 10.30pm
Lokasi : Al-Kaafah Food Court, Bukit Antabangsa, Ampang Selangor (Peta ke lokasi)
GPS Coordinates:
Latitude - 3N 11' 50.8878" atau 3.1974687347654122
Longitude - 101E 46' 21.4026" atau 101.77261233329773

Bagi mereka yang baru lulus RAE juga digalakkan hadir agar kita dapat mendekati golongan 9M2 dan seterusnya menimba ilmu dari mereka insyaAllah.

*** Tiada sebarang bayaran dikenakan kerana tujuan baik adalah PERCUMA dan dengan harapan kita dapat merapatkan hubungan silaturahim sesama penggemar radio amatur***

Standby Freq - 145.2125Mhz

Jumpa di sana.

73

Friday, January 16, 2009

V17 ARDF OPEN 2009 - Revised DATE

Latest update!!!

Due to overwhelming response from participants and suggestion from sponsors to make this event more special and grand.
Organizers has agreed and decided to extend the date to '5th APRIL 2009'.

Hopefully all the hunters may have adequate time for better preparation.

tq
9W2SNA

Monday, January 12, 2009

JEMPUTAN ARDF

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Komuniti Wilayah V17 dengan bangga menjemput semua warga radio amatur dan peminat radio komunikasi di Malaysia menyertai pertandingan Amateur Radio Directional Fox Hunting (ARDF) anjuran Komuniti Wilayah V17 bersama Pusat Kokurikulum WP Kuala Lumpur.

Acara ini julung kali diadakakan terbuka buat semua komuniti radioamatur samada Marts, Astra, Mares, Parts, Pradas, SCS, Jasra, AKRB,Paras, Komuniti Radio Amatur dari Sabah, Sarawak, Kelantan, Johor,Melaka mahupun komuniti-komuniti kecil seperti V33, Vee99 dan komuniti bukan radio amatur tetapi berminat dengan teknik membangunkan perkakasan radio mencari isyarat disamping beriadah dalam hobi ini.

Tujuan acara ini di adakan adalah bertujuan untuk mewujudkan semangat berkerjasama, bersukan dan bersaing yang sihat dikalangan peminat radio amatur atau peminat hobi elektronik melalui cara pembangunan (homebrew) peralatan, kecergasan dan kecekapan minda. Dan yang penting para peserta dapat menguji keberkesanan hasil homebrew masing-masing. Radio amatur bukan sahaja sebagai satu wadah komunikasi buta semata-mata tetapi satu ruang mengaplikasikan apa yang kita cenderung kepada satu kemuncak pengujian tahap kejayaan kita bereksperimen.

Antara pertandingan yang akan dipertandingkan ialah (rujuk laman webrasmi wilayah V17 utk sebarang perubahan):

1)Antena ARDF terbaik (Setiap antena yang dibangunkan oleh peserta akan disaring mengikut kriteria teknikal seperti SWR, galangan, kekemasan etc)

2)Pertandingan Fox Hunt Individu (Hadiah utama ialah sebuah Transceiver popular)

3)Pertandingan Fox Hunt Berkumpulan (Hadiah misteri tetapi sangat dicari)

4)Pertandingan Slalom Fox Hunt (Pertama kali dibawa ke Malaysia mungkin dimana terdapat beberapa antena yang memancar dimana peserta yang duduk harus mencuba mendapatkan susunan antena yang memancar di hadapannya. Mudah!)

Dan Acara Flea Market di tapak acara.

Demi memastikan peluang tuan-tuan menang dalam pertandingan ini, jaguh-jaguh V17 seperti Raymond dan Fadhil serta sekutu V17 tidak dibenarkan bertanding tetapi bertindak sebagai panitia sahaja.

Bagi yang ingin memiliki transceiver radio amatur - Model popular (antara hadiah utama) boleh lah mencuba nasib. Hadiah-hadiah lumayan menanti anda ;)

Acara ini akan diadakan pada 8 Mac 2009 ini.

Lokasi - Kuala lumpur, lebih detail akan dimaklumkan melalui laman web rasmi V17 di http://wilayahv17.blogspot.com atau http://v17ardf2009.blogspot.com

Nah.. tunggu apa lagi, bangunkan antena fox hunt anda.. charge kembali handie talkie anda yang dah berhabuk dan bersedialah memenangi hadiah menarik pada 8 Mac ini !! Inilah masanya anda menunjukkan kejantanan tuan-tuan. Jumpa di sana!!

Penyertaan dan pertanyaan lanjut bolehlah email kepada

wilayahv17@gmail.com
Maklumat lanjut akan diberikan dari masa ke semasa. Tunggu!!

9W2SNA

Thursday, January 08, 2009

V17 ARDF OPEN V17

BERITA BAIK!!!

Buat semua penggemar GAME "FOX HUNT" atau "AMATEUR RADIO DIRECTION FINDING" (ARDF) atau "RADIO ORIENTEERING".

Komuniti V17 akan menganjurkan Pertandingan ARDF OPEN pada 8 MAC 2009. Bertempat di KUALA LUMPUR.

Penyertaan adalah terbuka samaada SWAL atau RADIO OPERATOR di dalam Malaysia.

JIKA anda minat sukan antarabangsa ini, SAHUTLAH cabaran ini. Kami percaya pengalaman yang akan anda peroleh pasti berbeza dengan sukan lain.

Banyak hadiah menarik sedang menanti termasuk set TRANSCEIVER. Sila hantarkan sebarang pertanyaan dan penyertaan awal melalui email kepada WILAYAHV17@GMAIL.COM .

Sila lawati laman web V17ARDF2009.BLOGSPOT.COM untuk mendapatkan keterangan lanjut dan terkini.

Terima Kasih.

Tuesday, December 30, 2008

Monday, December 22, 2008

Baby BOY..YAHOOOOOO

Assalammulaikum...emmm rasanya lama tak menjenguk web blog sendiri agak QRL.... macam aktiviti yang terpaksa dibuat...ucapan taniah kepada semua rakan-rakan V17 yang berkelapangan membantu pihak MARES di tragidi tanah runtuh di bukit antarabangsa...




Alhamdulillah dan sukur kupohon kan kepada ilahi.. kerana pada tanggal 06 December 2008 aku di kurniakan anak yang ke tiga ku seorang hiro pewaris ku..... SYL ku selamt melahirkan baby pada jam 4.21petang (1621 hours) dengan berat 2.79kg....terima kasih juga ku ucapkan kepada semua jururawat & doctor di Hospital Ampang Selangor...yang menjaga Baby dan SYL ku semasa di hospital....

ni gambar baby ku yg berusia 1 hari...selamat datang "SHAHRUL ARIFDANIAL" kedunia ni semoga dengan kehadiran mu akan menceriakan lagi hidup kami sekeluarga...

YAHOOOO

de 9w2sna

Related Posts with Thumbnails